×

Арабатка і Генічеськ – делікатеси і пори року

Арабатка і Генічеськ – делікатеси і пори року

 

 Більшість наших спогадів пов'язані з якимось речами, які, в свою чергу, є асоціативними мостами між нашими відчуттями і подіями. Таким чином, ми дуже легко можемо поринути у спогади, побачивши знайоме зображення, почувши знайому молодію, відчувши аромат улюбленої страви тощо. І все це відбувається буквально на рівні підсвідомості, і, звісно, в кожної людини є суто свої асоціації, що цілком зрозуміло. Раніше ми робили публікацію про те, як можна сприймати сезони і пори року саме через асоціації з кольорами, звуками і запахами. У цьому матеріалі хочемо розказати про те, як ми пов'язуємо пори року з місцевими делікатесами і, взагалі, зі смаком їжі. Звісно, що це є нашою суб'єктивною точкою зору, тому ви можете написати в коментарях свою думку.

 

Літо

 

 Основними делікатесами літа і оздоровчого сезону є місцеві овочі та фрукти. Адже саме в цю пору року можна приготувати найсмачнішу яєчню з помідорами на вершковому маслі, при цьому всі продукти будуть виключно домашнього походження з місцевого базару. Але... не забуваємо, що літо є найбагатшим періодом на смаколики до пива: креветка, в'ялена риба й ікра та мідії. Однак про безліч фруктів, ягід та інших джерел вітамінів наразі мова не йде, адже саме влітку цього вдосталь. Стиглі і соковиті абрикоси, солодка черешня, трохи кислуваті вишні і ароматна малина – все це головні символи літа. Аж поки не достигнуть кавуни з динями...))) Ну, і звичайно, все це поєднується з ароматним димом від мангалів та барбекю. Що там тільки не смажать...і м'ясо, і овочі, і рибу... І все це під незмінні гасла: "Горяча-аая куку-руу-за! Паа-аахлава, медовая!!!!!"

 

 

Осінь

 

 Головними амбасадорами цієї пори року в Генічеську і на Арабатці, безумовно, виступають два місцевих різновида кефалевих – журалка і лобань. Для нашої місцевості ця риба має дуже велике значення, і є не тільки делікатесом, а й культурним надбанням на зразок норвезького оселедця, без якого славетний Тор ніколи не мав би сили так вправно кидати Мйольнір. І хто знає, можливо, колись наші місцеві аналоги їхніх скальдів складуть якусь легенду про журалку. Але все це буде потім, а вже сьогодні ця риба є потужним туристично-гастрономічним магнітом для гостей нашого регіону. Місцева кефаль – це срібло, яке після смаження в олії перетворюється на справжнісіньке золото. А якщо малосольна, з помідором, цибулею в оцті, картопляним пюре та... ще й під осінній дистилят... Хоча більш детально ми вже писали про місцеві морепродукти, і там є інструкція, як правильно їсти журалку. Також, у цю пору року, після осінніх штормів, по всьому узбережжю Арабатки можно збирати відбірні мідії. І для цього не портібно занурюватися у море. Мідії можна збирати прямо на березі.

 

 

Зима

 

 Як не дивно, але саме взимку можна спостерігати максимальне поєднання усіх смаколиків з інших сезонів. А також не треба забувати, що в цей час наш організм потребує більше калорій та енергії, тому для когось і смажена картопля - делікатес. Але саме взимку найкраще всього в Генічеську і на Арабатці смакує юшка з місцевої риби, яку можна приготувати самостійно, скуштувати в місцевих закладах, або...  зробити і те й інше, приїхавши на гастрономічну екскурсію. Проте не рибою єдиною, адже в нашій місцевості ростуть дуже смачні овочі й фрукти, тому не дивно, що саме з них виходить відмінна консервація. Міжнародним Британським інститутом кулінарії, ферментованих та сквашених продуктів підтверджено, що саме в нашій місцевості знайдено найсмачніші на планеті консервовані помідори. Вони настільки смачні, що перш за все, після відкриття, майже миттєво з них випивається маринад. Якщо ж родина велика, то це іноді може призвести до бійок. Не дивуйтесь: то такі жартівливі місцеві обряди та звичаї. Тому, відвідавши наші курорти взимку, ви зможете не тільки потрапити на геотермальні джерела, а й скуштувати місцеві делікатеси, серед яких обов'язково будуть божественні помідори, феноменальні огірки, а також найкращий узвар – в тому разі, якщо ви приїдете на Різдво.  

 

 

  

Весна

 

 Весна на Арабатці і в Генічеську — особливий кулінарний період для серця і шлунку кожного місцевого жителя, не проза і, навіть, не поезія, а пісня. Адже саме навесні ми радіємо сонечку, квітучим деревам і свіжому морському вітерцю, який має особливий аромат. Але весна - й зоряний час для бичків, які тут в асортименті: смажені, в'ялені, варені, тушковані, сушені і у вигляді котлет, а також найкращі – ікряні. Ви коли-небудь куштували ікру бичка, гіркувато-солону в'язку, схожу на бурштин, зі шматочком хліба, який намащений вершковим маслом? А печінку, яка є достеменним делікатесом в будь-якому вигляді, але не всі про це знають? Утім пальму першості можуть досить успішно перехопити калкан і камбала, які також мають величезне значення для місцевої кухні. Також не треба забувати про найсмачніші і найароматніші азовські креветки! Найбільш вдалим періодом для відвідин курорту в цю пору року можуть стати травневі свята, але це зовсім не принципово.

 

 Наостанок можна сказати, що Арабатка і Генічеськ цікаві для туристів в будь-яку пору року, адже там можна знайти достатню кількість туристичних принад, і гастрономічна складова хоча і є дуже важливою, але зовсім не єдина в багатому рекреаційному різномаїтті наших курортів. 

 


Дозволяється використовувати матеріали сайту в некомерційних цілях при дотриманні наступних вимог:
-поставити пряму активне гіперпосилання на оригінал у вигляді: "джерело: https://namori.com.ua"
-гіперпосилання повинні бути відкриті до індексації пошуковими системами, т. е. ЗАБОРОНЕНО застосовувати «noindex», «nofollow» і будь-які інші способи;
-не можна використовувати редирект в посиланнях;
-всі посилання, які є в тексті матеріалу повинні залишатися в незмінному вигляді і бути прямими і активними;
-в разі регулярного використання матеріалів сайту «НА МОРЕ», пряма активне посилання на наш ресурс повинна бути розміщена на головній сторінці вашого сайту.
-в статті використані фото проэкту НА МОРЕ та із соціальних мереж

    

COPYRIGHT © HTTPS://NAMORI.COM.UA - 2024 ОТДЫХ НА АЗОВСКОМ И ЧЕРНОМ МОРЯХ