×

Асканія-Нова – справжня степова перлина

Асканія-Нова – справжня степова перлина, у намисті пам’яток України.

 

  Продовжуючи серію матеріалів про цікаві місця та значущі пам’ятки Херсонщи й України, не можна було б не згадати одне зі справжніх чудес, створених руками людини – біосферний заповідник Асканія-Нова. Це неповторне місце по праву вважають справжньою перлиною, і не дивно, що кожній пам’ятці ми даємо таку характеристику – адже дивовижних місць в Україні багато, і всі вони разом складаються в унікальне намисто, яке витонченою прикрасою лягає на мапу країни.

  Якщо говорити відверто, то Асканія-Нова відома багатьом людям, як в середині країни, так і далеко за її межами, але…загальна інформація не завжди достеменно передає всю чарівність цього місця, а відверто банальні екскурсії, відомі багатьом ще з шкільних років, не передають унікальність. Ми не претендуємо на роль експертів, та все одно спробуємо передати вам своє бачення з цього питання.

 

  

Трохи історії та загальної інформації

  

  Свій початок історія заповідника бере з 1828 р., коли за досить невеликі кошти німецький герцог Фердинанд Фридрих Ангальт Кетгенський, з династії Асканіїв, придбав 42,3 десятин землі для створення вівчарської колонії герцогства Ангальт-Кетен. Трохи пізніше з’явився хутір, якому дали назву Асканія. Тут пробували розводити тонкорунних овець мериносів, але успішності підприємство не набуло, і згодом було куплене німецьким колоністом Фейном, який пізніше став родичем поміщика – Фальцем. Фальц-Фейни поступово збільшували кількість земельної території, і невдовзі набули слави самих успішних вівчарів півдня України. На той час маєток мав близько 200 постійних найманих робітників, в 1831 році відкрили школу. Тоді господарство було дуже відомим, але перетворюватись на заповідник Асканія-Нова почав в 1874 р. за ініціативи Фрідріха Фальц-Фейна, який з дитинства захоплювався біологією, і цікавився збереженням рідкісних тварин. Таким чином завдяки захопленням 11 річного хлопця, якому ще тоді створювали загони для утримання тварин, в 1887 було закладено ботанічний сад. І вже 1898 році Фальц-Фейн повідомив про створення заповідника. Після революції в 1919 р. декретами ради НК УРСР Асканія-Нова була оголошена народним заповідним парком, а трохи пізніше Державним степовим парком. За весь час свого існування заповідник переживав різні часи. Парк отримав першим у світі чистокровних коней Пржевальського, які настільки успішно розмножувались, що пізніше невелике стадо було відправлене в пустелю Гобі – для відновлення популяції. Під час німецької окупації в період другої світової війни Асканія-Нова була майже знищена, але згодом відновилась, і перетворилась на той сучасний заповідник, яким ми бачимо його зараз.

 

 

  

Чим цікавий для туристів?

  

  В Україні достатньо біосферних заповідників, і всі вони по своєму унікальні й заслуговують уваги, але тільки Асканія-Нова містить на своїй території дійсно унікальне зібрання рідкісних тварин, птахів і рослин. Головною «фішкою» парку є первинний степ, в якому на вільному випасі живе багато копитних, деякі з них нехарактерні не тільки для нашої країни, а й для Євразійського континенту. Це унікальний шматок дикої природи, в якому співіснують африканські антилопи, зебри та бізони. Але все це давно відомо, і ні для кого не є таємницею. Але щоб побачити всю красу й пройнятись атмосферою Асканії-Нови недостатньо приїхати на стандартну екскурсію, адже там ви зможете побачити тільки деяких тварин й птахів в зоопарку, та відвідати ботанічний сад. Справжній захват у вас викличе сафарі, де можна буде побачити стада в природному становищі, та відчути всю чарівність безкрайніх просторів Українського степу. Саме там ви зможете наживо побачити ті фантастичні пейзажі, які нам так відомі з рекламних проспектів та книжок. Хоча заради справедливості, треба відмітити, що заповідник зачаровує з першого погляду, як тільки ви потрапляєте на його територію.

   

  

Підсумки

 

  Біосферний заповідник Асканія-Нова є унікальним, у своєму роді, і не дарма входить до переліку 7 природних чудес України. Парк постійно розвивається, і можливо в майбутньому екскурсійний потенціал буде більш розкритий, з урахуванням розвитку сучасних технологій. Якщо для вас це буде перший візит, то незабутні враження гарантовані, як для дорослих, так і для дітлахів. Також не буде зайвим ознайомитись з історією заповідника, хоча б для усвідомлення масштабів роботи, яка ведеться другу сотню років, і розуміння, що цілеспрямованість, наполегливість і прагнення досягнення своєї мети, можуть створити справжню перлину серед степу. Це наше національне надбання і гордість, якою можна і треба пишатись.

 

 

 

  Дістатись заповідника можна як на особистому транспорті, так і в складі екскурсійних груп з Генічеська, Кирилівки, Генічеської гірки, Щасливцева, Стрілкового, Скадовська, Залізного порту та Лазурного. Основною завадою є, на жаль, вкрай погані дороги, які відлякують багатьох водіїв. Але це дійсно варто того, щоб витратити трохи свого часу, тим паче, що після відвідування цей час ви не будете вважати втраченим даремно.    

 


        дозволяється використовувати матеріали сайту в некомерційних цілях при дотриманні наступних вимог:


-поставити пряму активне гіперпосилання на оригінал у вигляді: "джерело: https://namori.com.ua"
-гіперпосилання повинні бути відкриті до індексації пошуковими системами, т. е. ЗАБОРОНЕНО застосовувати «noindex», «nofollow»
і будь-які інші способи; не можна використовувати редирект в посиланнях;
-всі посилання, які є в тексті матеріалу повинні залишатися в незмінному вигляді і бути прямими і активними;
-в разі регулярного використання матеріалів сайту «НА МОРЕ», пряма активне посилання на наш ресурс повинна бути розміщена
на головній сторінці вашого сайту.
-в статті використані фото з соціальних мереж
COPYRIGHT © HTTPS://NAMORI.COM.UA - 2024 ОТДЫХ НА АЗОВСКОМ И ЧЕРНОМ МОРЯХ