×

Медузи на Азові - прагматичний погляд

Медузи на Азові - прагматичний погляд на хайпову тему

 

 Поява медуз біля берегів українських морських курортів є, мабуть, їх найсерйознішою проблемою, на що миттєво звертають увагу ЗМІ, "ЗМІ" і туристи. Останніх цілком можна зрозуміти, адже перебування на відпочинку не таке вже й довге, і хочеться максимально корисно і продуктивно використати свій час і витрачені на житло гроші. І хоча присутність медуз біля берегів Азовського узбережжя носить стихійний характер та цілком залежить від погоди й вітру, опинитися на курорті саме в цей період нікому б не хотілось. Але також треба усвідомлювати, що медузи є глобальним природним явищем, з яким наразі майже неможливо ефективно боротись на сто відсотків. І поки ця проблема існує, завжди будуть різні точки зору.

   

  

Підприємці і власники бізнесу

  

 Для підприємців, які працюють в туристичному секторі і, особливо, у сфері готельного бізнесу, наявність медуз як серпом по... серцю. Адже всі розуміють, що, незважаючи на цілорічну роботу деяких курортів, наприклад -  Арабатської Стрілки, основним періодом для заробітку залишається саме традиційний літній оздоровчий сезон. Тому будь-які негативні фактори, які б могли вплинути на рішення потенціальних туристів щодо відпочинку на курортах Азовського моря, сприймаються боляче. І понад усе представників туристичного бізнесу бісить усвідомлення того факту, що наразі глобального впливу на медуз немає. А всі інші засоби, в які вони завжди готові інвестувати, мають дуже низьку ефективність, що зрозуміло на прикладі тих самих бар'єрних сіток, використання яких в нашій акваторії є дуже дорогим задоволенням із сумнівним виправданням. А ось питання надання тимчасової альтернативи пляжу і морю має більш видимі конструктивні перспективи, і саме тому з осені на Арабатці відбувається справжній будівельний бум на... басейни. І прямо свідчить про те, що підприємці готові змінюватись заради своїх клієнтів і, звісно, прибутку.

 

  

 

Місцева влада

  

 Місцева влада, в ідеалі, хотіла б, щоб її ніхто і з ніякого приводу не чіпав, окрім залучення до тих подій, де всім видно її позитивну роль, а якщо не видно, то про це треба нагадати. Але медузи є настільки болючою і глобальною проблемою, що влада вимушена реагувати і щось робити. На території усіх без винятку морських курортів наразі немає майже ніяких результатів від дій будь-якої влади, і це цілком очікувано. Є багато різних думок та проєктів, але їх майбутня ефективність допоки під великим знаком питання. Всім вже відомо, що поява медуз - це реакція природи на багаторічні дії людини, і в контексті Азовського моря основною причиною є суттєве зменшення надходження прісної води від основних річок через використання їх в меліоративній сфері. Тому на владу сподіватися можна, але чекати чудес не варто. ;-)

 

Туристи

 

 Туристи бажають, щоб під час їхнього відпочинку була ідеальна сонячна погода, але щоб не дуже спекотна, та й не прохолодна, з вітерцем, але невеличким, а вода в морі тепла, та не занадто, і ніякого дощу, можна невеличкі хмаринки, та ненадовго – лише, коли сонце набридає. І звісно, ніяких комарів, крокодилів і, тим паче, медуз. Також до цього списку можна додати дешеві і доступні ціни, завжди холодне пиво, і щоб на всіх вистачало навісів на пляжах. Звісно, це збірний образ ідеального відпочинку, привабливий, але недосяжний. І хоча переважна більшість все це прекрасно розуміє, проте визнавати не хоче. Тому, якщо не брати до уваги недосяжні ідеали, то вимоги більшості туристичної аудиторії цілком прозаїчні:

 

  • високий рівень сервісу;
  • великий асортимент житла в ціновому діапазоні;
  • створення сприятливих умов для відпочинку на пляжних зонах;
  • розвинена інфраструктура.

 

 

  Загалом, нічого особливого в цих запитах немає, і представники бізнесу та влади разом намагаються відповідати цим вимогам, але є чинники природного характеру, в тому числі і медузи, з якими важко або неможливо боротися.

  

Що маємо в підсумку?

  

 Можливо, і прикро це визнавати, але медузи – з нами надовго, і з цим треба змиритись. Звісно, що можна і треба оптимістично сподіватись на промерзання моря, зменшення рівня солоності тощо. Але, врешті-решт, нам всім доведеться співіснувати з цією частиною природи та шукати шляхи зменшення її негативного впливу. Єдиного і головне - ефективного рішення, яке дозволить прибрати медуз з моря, наразі просто немає і невідомо, коли воно з'явиться. Є гіпотези про локальне опріснення, але це може мати той самий ефект, коли штучно солити воду біля якогось конкретного узбережжя – тобто ніякий. Також треба розуміти, що медузи будуть присутні НА ВСІХ МОРСЬКИХ КУРОРТАХ УКРАЇНИ, в кількостях, які будуть залежати від погодних умов. Тому найбільш привабливим для туристів влітку 2022 року стане не той курорт, на якому буде більше протимедузних сіток, або, де будуть опріснювати морську воду, чи навіть кип'ятити)) а той, де туристу зможуть надати альтернативу моря, яке буде недоступним деякий час.

 

  В сезоні 2022 почне працювати перший БЕЗКОШТОВНИЙ, обладнаний необхідною інфраструктурою пляж на Сиваші. Розташування пляжу - с. Генічеська гірка, на території каяк-клубу НА МОРЕ.

 

  Саме тому в "війні" з медузами чітко видиме майбутнє за басейнами: як невеликими, так і наповненими морською водою біля узбережжя, та альтернативними водоймами. І саме Арабатка в цьому є першим і найкращим варіантом, адже прямо зараз є морська затока Сиваш, з цілком собі морською водою, в якій немає ніяких медуз, а також мінеральні озера (Рожеве озеро, Гліцеринове озеро і Солоні озера) та термальні джерела. Якщо правильно використовувати і розвивати ці ресурси, то раптова поява медуз, через погоду і вітер, буде впливати на ваш відпочинок не більше, ніж дощ і штормова погода. А якщо до цього додати ще й масштабну "басейнізацію" Арабатки, то й узагалі весь негативний вплив цього явища можна буде залишити в минулому. Тому не бійтесь планувати свій відпочинок на курортах України, особливо, якщо плануєте відпочивати саме на Арабатці.   

 


Дозволяється використовувати матеріали сайту в некомерційних цілях при дотриманні наступних вимог:
-поставити пряму активне гіперпосилання на оригінал у вигляді: "джерело: https://namori.com.ua"
-гіперпосилання повинні бути відкриті до індексації пошуковими системами, т. е. ЗАБОРОНЕНО застосовувати «noindex», «nofollow» і будь-які інші способи;
-не можна використовувати редирект в посиланнях;
-всі посилання, які є в тексті матеріалу повинні залишатися в незмінному вигляді і бути прямими і активними;
-в разі регулярного використання матеріалів сайту «НА МОРЕ», пряма активне посилання на наш ресурс повинна бути розміщена на головній сторінці вашого сайту.
-в статті використані фото проэкту НА МОРЕ та із соціальних мереж

    

COPYRIGHT © HTTPS://NAMORI.COM.UA - 2024 ОТДЫХ НА АЗОВСКОМ И ЧЕРНОМ МОРЯХ