×

ТОП фактів про Арабатку які ви, можливо, не знали

ТОП фактів про Арабатку які ви, можливо, не знали.

  

 Ми продовжуємо нашу, вже постійну рубрику з вибіркою ТОП фактів. Сподіваємось, що вам цікаво читати саме такі публікації, а їх тематика може залежити і від вас також, якщо ви напишете нам про це в коментарях. А сьогодні до вашої уваги ТОП цікавих фактів про Арабатську Стрілку.

  

 

· Арабатська Стрілка має довжину більше 100 км, і є найдовшим природним утворенням такого типу в Європі.

· Узбережжя Арабатки з боку Утлюкського лиману Азовського моря становить собою один великий піщаний пляж, довжина якого на 95% повністю відповідає довжині самої коси, що також є рекордним показником.

· З іншого боку берег Арабатки омивається затокою Сиваш та її озерами, і в деяких місцях має вигляд досить високого(до 12 метрів) обриву, що в цілому є досить незвичним для цієї місцевості.

  

 

· Точний рік піщаної коси визначити досить важко, адже за звичними даними, які є і в мережі інтернет появу Арабатки відносять приблизно до 1000-1200 роках, але нещодавні відкриття археологів спростовують цю й інші теорії, адже вік самого старого поховання катакомбної культури близько 5500-6000 років.

· Для покриття дороги від другого мосту через протоку Промоїна і до с. Стрілкове були використані залізобетонні плити з колишнього військового аеродрому, який знаходився на території м. Генічеськ.

· На території коси знаходиться багато родовищ мінеральних вод, а деякі з них мають термальну природу.

· В даний момент на Арабатці є три діючих термальних джерела, які знаходяться в с. Генічеська Гірка, с. Щасливцеве, с. Стрілкове.

· Три населені пункти відомі дуже широкому загалу, але далеко не всі знають, що є ще с Приозерне(ще одна назва Сольпром), яке розташоване на березі Генічеського(Рожевого) озера.

 

 

· До революції Арабатка використовувалась в якості поштового шляху на Крим, в той час на території коси було 5 поштових станцій, саме це, а також видобуток солі стали одними з основних причин заселення Арабатки.

· Арабатка залежить від стихії – східний вітер кілька разів на рік провокує перемивання дороги, одразу за другим мостом.

· Раніше через Арабатку проходила залізно дорожня магістраль Генічеськ-Валок, яка була пошкоджена внаслідок сильного шторму.

 

на фото видны железнодорожные пути дороги Геническ-Валок

 

· Окрім мінеральних родовищ на Арабатці можна знайти джерела прісної води, яка має відмінну якість, і має великий попит у місцевого населення.

· Якщо вам довелось побувати на Арабатці, то можливо ви помітили яке тут особливе повітря – вся справа в активних випаровуваннях моря й Сивашу, а також великої кількості дикоростучого полину.

· Все ще не всім відомий ФАКТ, що Арабатська Стрілка – це ЦІЛОРІЧНИЙ курорт, доступний для відвідування в будь-яку пору року.

· За різноманіттям лікувальних ресурсів(термальні джерела, лікувальні грязі, рапа, рожева сіль, гліцеринове родовище) сконцентрованих на одній невеликій території Арабатка не має аналогів.

  

 Сподіваємось що вам сподобалась наша вибірка цікавих фактів про Арабатську Стрілку. Далі буде ще цікавіше, тому слідкуйте за нашими публікаціями, а також пишіть нам на яку тему ви хотіли б побачити подібну статтю.

 

Леонид Еничев 


Дозволяється використовувати матеріали сайту в некомерційних цілях при дотриманні наступних вимог:
-поставити пряму активне гіперпосилання на оригінал у вигляді: "джерело: https://namori.com.ua"
-гіперпосилання повинні бути відкриті до індексації пошуковими системами, т. е. ЗАБОРОНЕНО застосовувати «noindex», «nofollow» і будь-які інші способи;
-не можна використовувати редирект в посиланнях;
-всі посилання, які є в тексті матеріалу повинні залишатися в незмінному вигляді і бути прямими і активними;
-в разі регулярного використання матеріалів сайту «НА МОРЕ», пряма активне посилання на наш ресурс повинна бути розміщена на головній сторінці вашого сайту.
-в статті використані фото з соціальних мереж
COPYRIGHT © HTTPS://NAMORI.COM.UA - 2024 ОТДЫХ НА АЗОВСКОМ И ЧЕРНОМ МОРЯХ