Добро пожаловать
НА МОРЕ!

ТОП фактів про Сиваш які ви можливо не знали

ТОП цікавих фактів про які ви можливо не знали – затока Сиваш

 

 Ми вирішили продовжувати нашу рубрику цікавих фактів про курорти, цікаві локації та визначні пам’ятки. В цій публікації ми відібрали для вас все найцікавіше, що стосується такої локації як Сиваш.

 

 

· З Азовським морем Сиваш поєднують всього 2 протоки – Тонка і Промоїна  і  вони знаходяться  поблизу Генічеська.

· Сучасна назва затоки в перекладі з кримськотатарського означає «грязь» і ймовірно пов’язано з великою кількістю мулу, деякі шари якого відомі як «Сивальскі лікувальні грязі».

 

 

· Вода затоки містить дуже велику ступінь солоності, до 87%, і в своєму складі містить багатий набір мікроелементів.

· Сиваська рапа має багато лікувальних властивостей і активно використовується в косметології і медицині.

· Найбільша відома глибина затоки становить 3 метри, а середня 0,5-0,7 м.

 

 

· Через невеликі глибини води Сивашу дуже сильно нагріваються, через що з’являється так відомий всім специфічний запах, тому колись затоку називали "Гнилим морем".

· Знамените Рожеве озеро на Арабатській Стрілці також входить до екосистеми затоки, а характерний рожевий колір солі пов’язаний з цвітінням водоростей, які містять багато бета-каротину.

 

 

·  Сіль, яку добували на промислах Сивашу мала дуже високу цінність і відомість в усьому світі.

· Сиваш відіграє велику роль в екосистемі Азовського моря, адже багато видів риб заходять в затоку задля відкладання ікри, або підкормлювання, особливо сприятливі умови для камбали-глосса.

 

 

· Не всі знають, що Сиваш, який багато хто називають озером, насправді є затокою Азовського моря, а його акваторія складається з багатої кількості солоних озер і островів різного розміру?

· Улюбленою стравою кефалевих(пеленгас, журалка, лобань) є різновид черв’яка, який проживає в шарах мулу і називається Нереїс. Саме його добувають рибалки влітку у багнюці вздовж дороги на Арабатську Стрілку

 

 

· Не меншою популярність він користується і у багатьох різновидів водоплаваючих птахів, які селяться на берегах затоки.

· Враховуючи специфічні умови і велику кількість солі, біля Сивашу можуть існувати не так багато видів рослин, але самим успішним, без сумніву є "солерос", який можна вживати в їжу. Він дуже корисний і смачний. На Арабатці навіть є ресторан, який додав його до свого локального меню. Це Перший ресторан локальної кухні Морський Кіт у селі Щасливцеве.

 

 

· Завдяки активному процесу випаровування води повітря в місцевості біля затоки має велику насиченість йодом й іншими корисними мікроелементами і саме тому перебування на навколишніх курортах носить позитивний і лікувальний ефект для органів дихання.

· А завдяки екскурсіям від Каяк-клубу «НА МОРЕ» ви можете прийняти участь в дослідженні акваторії затоки Сиваш та її островів більш ретельно, а також там ви дізнаєтесь ще багато цікавої інформації.

 

 Сподіваємось, що вам сподобалась наша нова рубрика, будемо вдячні, якщо ви напишете про це в коментарях. А якщо цей допис набере достатню кількість лайків і репостів, то наступну публікацію ми присвятимо самому загадковому об’єкту Генічеська і Арабатки – катакомбам.

Леонід Єнічев для блогу сайта НА МОРЕ


   

Дозволяється використовувати матеріали сайту в некомерційних цілях при дотриманні наступних вимог:
-поставити пряму активне гіперпосилання на оригінал у вигляді: "джерело: https://namori.com.ua"
-гіперпосилання повинні бути відкриті до індексації пошуковими системами, т. е. ЗАБОРОНЕНО застосовувати «noindex», «nofollow» і будь-які інші способи;
-не можна використовувати редирект в посиланнях;
-всі посилання, які є в тексті матеріалу повинні залишатися в незмінному вигляді і бути прямими і активними;
-в разі регулярного використання матеріалів сайту «НА МОРЕ», пряма активне посилання на наш ресурс повинна бути розміщена на головній сторінці вашого сайту.
-в статті використані фото проєкту "НА МОРЕ"

 

copyright © https://namori.com.ua - 2021 отдых на азовском и черном морях